Ontstaan van het boeddhisme

 

Boeddhisten volgen de leer van de zoon van de Indiase edelman Siddharta Gautama. Die bekend werd als de Boeddha. Hij leefde in India ongeveer 2500 jaar geleden. De boeddhisten gebruiken het Boedisme om de wereld om hun heen te kunnen begrijpen. Ze noemen hun geloof ook wel: Dharma of Boeddha-dharma. Dit betekent de waarheid of leer van Boeddha.

De ogen van de Boeddha.
Een stoepa is een heilige plaats voor Boeddhisten. Het is een toren met afgebeeld ogen erop. Deze ogen houden de wereld in de gaten.(de alziende ogen van Boeddha). Ook word op de toren heilige teksten en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het boeddhisme bewaard. De belangrijkste stoepa staat in Nepal.

Boeddhistische Monniken
De eerste 2 monniken van het boeddhisme waren Rahoela (Rahoela, was de eigen zoon van Boeddha) en Ananda (Ananda was de neef van Rahoela). Ook reisden zij door India om de boodschap van het Boeddhisme te verspreiden. In sommige landen zoals Thailand en Myanmar brengen de jongens een tijd door in het klooster. Omdat dit van hun opleiding moet. Sommige blijven hierna ook monnik.

Het aantal Boeddhisten
Er zijn ongeveer 400 miljoen boeddhisten op de wereld. Het aantal verschilt erg per land. Zo is in Thailand 92% boeddhist. En in Japan zijn er 33% van de bevolking Boeddhist. En zo is in Engeland maar 0,18 % Boeddhist.

De Boeddhistische wereld
Na de dood van Boeddha zijn er 2 Boeddhistische groepen ontstaan. De Mahayana en de Theravada. De Mahayana verspreide zich in China, Vietnam, Korea, Japan, Nepal, Tibet, en Mongolië. Theravada verspreide zich in Sri Lanka, Myanmar, Thailand, en andere delen van Zuidoost- Azië. Nu wonen de meeste mensen in Azië, waar het boeddhisme in begonnen. Begin 20e eeuw bereikte het Boeddhisme ook Europa en Amerika.

 

Bron:  het boek : Wat weten we over het Boeddhisme?

Van Anita Ganeri