Feestdagen

Wat zijn de belangrijkste boeddhistische feesten?

Het hele jaar door zijn er Boeddhistische feesten. De belangrijkste feesten herdenken de geboorte en verlichting van Boeddha. Maar elk land heeft zijn eigen tradities. Een feest is altijd een tijd van blijdschap. Tijdens deze feesten brengen de boeddhisten offers en geschenken naar de tempel of het klosster. De gebeurtenissen van het leven van de Boeddha vonden vaak plaats als het volle maan was. Vandaar dat de meeste feesten ook worden gevierd bij volle maan.

Het feest van de heilige tand

Elke jaar op Sri Lanka, Kandy  is er op de avond van de volle maan in augustus, een speciaal feest. Een optocht van olifanten trekt door de stad. De laatste olifant draagt een stoepa. Met kostbaar bezit van de religie. Een heilige tand van de Boeddha. De rest van het jaar wordt de heilige tand bewaard in een tempel.

Nieuwe Gewaden

Vroeger brachten de Boeddhistische monniken zich tijdens de regentijd op een plaats door. Reizen was onmogelijk. Deze tijd gebruikten ze voor meditatie en studie. In Thailand wordt in eind november ten einden van het regenseizoen het Kathina-feest gevierd. Tijdens een vrolijke ceremonie geeft de locale bevolking geschenken aan de monniken. Als dank voor hun harde werk. Het belangrijkste geschenk is een nieuw gewaad. Het gewaad is kledij.

Wesak

Op de dag van volle maan in mei vieren de Theravada-boeddhisten overal ter wereld het Wesak feest. Op deze dag herdenken ze de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. Het is de vrolijkste dag van het jaar. Iedereen versiert zijn of haar huis. Ook worden de tempels versierd. In de straten zijn speciale ceremonies en optochten. Ook sturen vrienden Wesak- kaarten aan elkaar.

Loi kratong

Loi Kratong is het Thaise feest van licht. Ook dit feest wordt gevierd bij volle maan. In de maand november. Als de maan opkomt verzameld iedereen zich bij de rivier, waar lampionnen van bladeren in het water worden gelegd. Vervolgens wordt een verhaal verteld over een van de vorige levens van de Boeddha. Over prins Vessantara die beroemd was om zijn medeleven en vrijgevigheid.

Hana Matsoeri

Een belangrijk mahana-feest is Hana Matsoeri. Deze feestdag valt op 8 april. Op deze dag herdenken de Japanse Boeddhisten de geboorte van Boeddha en de komst van de lente. Meestal zijn de mensen netjes gekleed. Opvallend is dat de kinderen bloemen in hun haar hebben als versiering. Het is traditie dat de mensen in de rij staan voor een bezoek aan de tempel. Daar schenken ze geurige thee over een beeld van de Boeddha.

Maak jouw eigen website met JouwWeb