Geboorte en de dood
In het Boeddhisme wordt er geloofd in wedergeboorte, zo blijkt dat Boeddha zich elke leven kan herinneren, hierbij weet hij ook zijn naam, kaste, beroep enz.
In het boeddhisme noemen ze dit ook wel samsãra, wat we letterlijk kunnen vertalen naar het 'eindeloos rondzwerven.'
Het idee van reïncarnatie is niet ontstaan met de komst van het boeddhisme; ze ontstonden al eeuwen voor de komst van de Boeddha.
Mensen blijven herboren worden totdat ze terecht komen in de nirwana.
Als je in de nirwana terecht komt ben je in de hoogste staat die de mens kan bereiken, hierdoor wordt ook heiligheid behaald.
Begrafenis Boeddhisme
In het boeddhisme verschilt de uitvaart per cultuur en regio. Toch wordt er het vaakst gekozen voor een crematie omdat het lichaam van Boeddha ook is verbrand. Een begrafenis is niet verboden en zelfs in sommige culturen gebruikelijk.
Omdat ze in het boeddhisme streven naar de nawana komt op het moment dan iemand op het sterfbed ligt vrienden en familie bij een om hem of haar in de wedergeboorte te stimuleren naar de verlichting. Bijvoorbeeld door de geest van de stervende te richten op de boeddhistische schriften.
ls de persoon eenmaal is overleden mag het lichaam een paar uur niet worden aangeraakt zodat de geest het lichaam rustig kan verlaten.
Hierna worden er gebeden uitgesproken die de geest van de overledene helpen om zich te onthoen van de dood, in zijn weg naar het volgend stadium van leven.
Dit gebeurd altijd in de eerste week nadat de persoon is overleden, deze 7 dagen zijn erg belangrijk voor de Boeddhisten.
Boeddhisten geloven dat na 49 dagen de hergeboorte is voltooid, in die tijd worden er nog veel gebeden opgezegd. Hierna is dat niet meer nodig omdat de geest dan weer een nieuw leven heeft gevonden.
Bron:
Licht op boeddhisme, Damien Keown
http://www.bokhorstverzekeringen.nl/multicultureleuitvaartverzekering/dela-uitvaart-rituelen/69.html
Maak jouw eigen website met JouwWeb